Age verification

Ben je ouder dan 18 jaar?

Door door te klikken naar onze website ga je akkoord met onze privacy policy

Deze website vereist dat je meerderjarig bent.. Alcoholmisbruik schaadt de gezondheid.

Tienen & suiker(biet)

Rijke geschiedenis, complex traject

Heel wat rijke geschiedenis van onze streek wordt vandaag nog té weinig onder de aandacht gebracht. Daar willen we met onze lokale distillaten verandering in brengen! Vandaag worden suikerbieten weelderig geteeld in de suikerbietengordel, maar dat was ooit anders. Hoe de suikerbieten in de Tiense streek terecht kwamen en hoe we er nu pas, jaren later kwaliteitsvolle "GRUM" van wisten te maken, leer je uit onderstaande tijdslijn.

31 V.C. - 14 N.C.

De romeinse heirbaan

Tijdens de Romeinse periode lag Tienen aan het knooppunt van vijf heirbanen, waarvan de belangrijkste een aftakking van de "Via Belgica" die Bavay met Keulen verbond. Archeologische vondsten op een boogscheut van de suikerfabriek getuigen van het belang van de stad Tienen in deze periode.

14de eeuw

Rietsuiker domineert

Tot en met de 18de eeuw domineerde rietsuiker de suikermarkt. In Europa werd suikers geïmporteerd uit overzeese gebieden. In België via aanvankelijk Brugge en nadien Antwerpen.

1575

Bieten als bron voor suiker

Olivier de Serres ontdekte al in de 16de eeuw dat er suiker uit suikerbieten kon gehaald worden. Ondanks zijn ontdekking bleef de rietsuikerproductie dominerend en werd er niet verder naar omgekeken.

1803 & 1804

Napoleon bezoekt Tienen

Voor de kroning tot keizer bezocht Napoleon de stad Tienen twee maal. In 1804 verbleef hij in hotel "De Tinnen Schotel", de huidige muziekacademie.

1806

Continentale handelsblokkade

Napoleon vaardigde de Continentale Blokkade af. De import van suikerriet via Groot Brittannië werd hierdoor bemoeilijkt. De ontdekking van Olivier de Rennes kwam terug in beeld.

1812

Napoleon verplicht bietenteelt

Op Frans grondgebied werden op het ogenblik van de Blokkade weinig suikerbieten geteeld. Napoleon begon daarom met het verplichten van de teelt. Boeren stonden weigerachtig tegenover de suikerbiet. Ze vreesden dat het gewas de grond zou uitputten.

1813

Napoleon schenkt wapenschild

Op 25 maart 1813 schonk Napoleon de stad een nieuw wapenschild. Dit wapen staat nog steeds afgebeeld op de vier hoeken van het plafond van het kabinet van de burgemeester.

1815

De val van Napoleon

In 1815 viel Napoleons rijk en verenigden de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden zich in het Verenigd Koninkrjk der Nederlanden. Suikkerriet kwam opnieuw massaal de havens binnen.

1836

Twee suikerfabrieken in tienen

De Belgische overheid was overtuigd van de voordelen van suikerbietenteelt. Om landbouwers en industriëlen te overtuigen, kwam er een fiscaal gunstig regime voor bietsuiker. De Tiense suikerfabrieken werd opgericht en de bietsuikerindustrie maakte steil opgang.

1837

Het station en de "ijzeren weg"

De aanleg van de spoorlijn Leuven-Tienen en de oprichting de suikerfabriek zorgden voor een wederzijdse stimulans. Dit proces, dat bekend staat als de “Belgische virtuous circle,” illustreert hoe spoorwegen en industrie elkaar in de 19de en vroege 20ste eeuw versterkten. Het station van Tienen is vandaag het oudste op het Europese vasteland.

1876

Savalle en Corenwinder

Door de uitvinding van kolomdistillatie door Desiré Savalle was men in staat zuivere alcohol te distilleren uit bietmelasse. Benjamin Corenwinder optimaliseerde het fermentatie -en distillatieproces hiervoor. Door deze uitvinding ontstond binnen rum-productie nadien ook de Spaanse stijl (light rum).

1886

"Telefrikskes" langs romeinse wegen

Een extra station werd gebouwd in Grimde. De suikerfabriek vroeg toelating om een luchtspoorbaan aan te leggen tussen fabriek en station. Bieten en steenkool kwamen voortaan per kabelbaan vanuit Grimde, via de drie tommen aan op het bietenplein. Suikerrock vindt plaats op datzelfde plein.

Einde 19de eeuw

"Rum Verschnitt"

Dit Duitse "mengsel" ontstond als reactie op hoge invoerrechten op geïmporteerde rum. Bij Rum Verschnitt wordt een klein percentage sterk aromatische Jamaicaanse rum gemengd met een veel grotere hoeveelheid neutrale alcohol uit bietmelasse (Savalle & Corenwinder).

1906

H.H. COUSINS

De Jamaicaanse chemicus H.H. Cousins patenteert het proces om aromatische rum te maken uit rietmelasse. Hij introduceert hergebruik van zuivere of geïnfecteerde vinasse en het gebruik van zuren.

1938 tot 1944

RAFAËL ARROYO

De Jamaicaan Rafael Arroyo publiceert zijn wetenschappelijke benadering van rumproductie. Hij ontwikkelde nieuwe fermentatietechnieken die de productie van rum aanzienlijk verbeterden. Zijn werk richtte zich op optimaliseren van fermentatieprocessen.

2020

BRUMS uit Bietmelasse

Tot voor enkele jaren werd suikerbietmelasse als minderwaardig beschouwd en enkel gebruikt om veevoeder bij te suikeren of om neutrale alcohol te maken. Met de Coronacrisis werd het weer actueel om anders te gaan denken. Wereldwijd gingen distillateurs op zoek naar een alternatief voor rum uit suikerbietmelasse. Ook in België doken twee "Brums" op.

2025

Tropical beet hi-ester grum

Door de werken van H.H. Cousins en Rafaël Arroyo te doorgronden en bietmelasse voor te behandelen alvorens te fermenteren en te distilleren, kwamen we met Belroot Spirits tot een eerste aromatische hi-ester spirit uit bietmelasse, waarbij elke grondsmaak werd geneutraliseerd. Een wereldprimeur!

No products in the cart.