

Het verhaal achter Belroot
Het verhaal van Belroot is er één van vallen en opstaan, van verdwalen en nieuwe kansen grijpen. Kenny Denruyter begon zijn reis als stille kracht in verschillende verenigingen, terwijl hij zich tot zijn 25e vooral richtte op studies en sport.
In 2004 en 2005 reisde Kenny naar de Hawaiiaanse eilanden, waar hij de Polynesische Tiki-cultuur, exotische cocktails en de open eilandmentaliteit ontdekte. Deze ervaringen inspireerden hem en brachten hem later naar diverse rumdistilleerderijen op de Canarische Eilanden, koffieplantages op Hawaii en een likeurfabriek in Senegal.
Op zoek naar nieuwe uitdagingen begon Kenny als hobby met het maken van eigen likeuren op basis van inheems en uitheems fruit. Zijn groeiende interesse in cocktails leidde tot een opleiding tot mixologist bij SyntraPXL, waar hij de nodige kennis vergaarde over de wereld van spirits en het belang van balans in cocktails.

Tijdens de coronacrisis ontdekte Kenny de mogelijkheid om alcohol te distilleren uit gefermenteerde melasse. Hij verdiepte zich in oude geschriften uit de rumindustrie en volgde een opleiding tot distillateur bij SyntraPXL. Als inwoner van België zag hij potentieel in een distillaat uit suikerbietmelasse, een grondstof die beschikbaar is op 7km van Glabbeek. Een uniek streekproduct en ecologisch alterantief voor rum, dat voldoet aan de eisen van de nieuwe generatie in het kader van duurzaamheid was het doel.
Het proces van het vergisten van bietmelasse en het elimineren van ongewenste componenten bleek uitdagend. Kenny leerde de productiemethoden en installaties uit de rumindustrie beter kennen en paste deze kennis toe op suikerbietmelasse. Samen met bevriende Canadase distillateurs werden kleine stappen in de juiste richting gezet. Zijn inspanningen resulteerden in een eerste versie van de spirit, die positief werd ontvangen tijdens de eindproef in 2023.
In de zomer van 2023 volgde Kenny een privé-opleiding rum en ontdekte hij samen met zijn lesgever wat er ontbrak in de eerste versie. Door grondige analyse en samenwerking met bevriende Amerikaanse en Nederlandse laboranten vond hij de sleutel tot een betere balans. Het resultaat was verrassend goed.
Met dit resultaat zocht Kenny een distilleerderij om de spirit “private label” te produceren. Duitse kuipers adviseerden ondertussen over het aanpassen van de balans voor een betere rijping. In 2024 kwam Kenny tot een definitief recept voor GRUM, een wereldprimeur gecreëerd uit suikerbietmelasse volgens oude Jamaicaanse technieken.
Voor de houtrijping- en aromatisering werden samples opgezet door experts, welke ook de juiste blends wisten samen te stellen voor de goudgekleurde distillaten. Geen fancy ultrasone behandeling, geen toegevoegde suikers, maar vegan en puur natuur op basis van de suikerbietmelasse uit de bieten van onze eigen boeren.
Een robuuste fles en kwalitatieve etiketten met accenten in zilver, goud en brons geven de spirits uiteindelijk de premium uitstraling die ze verdienen.

Tijdens het ganse traject werd dus niets aan het toeval overgelaten. Opleidingen door experts in de vakgebieden mixology, distilleren en rum, een ervaren distillateur en een installatie die reeds andere succesvolle distillaten opleverde en het inzetten van externe expertise op labo analyse, houtrijping en blending.
"Tienen mag fier zijn op dit uniek distillaat uit suikerbietmelasse."
Voor de naam van onze spirit wilden we de Tiense oorsprong alle eer aandoen. "GRUM" is het dialect voor de plaatsnaam Grimde waar de Tiense suikerfabriek is gevestigd, maar verwijst ook naar de link met "rum", de Caraïbische tegenhanger van onze spirit en "grog", een bewerking van rum. "Tropical Beet" verwijst dan weer naar het toepassen van Caraïbische technieken op suikerbieten, waardoor bietmelasse een verrassend tropisch karakter krijgt.
two brothers
1897

the first barrel
1902

the old house
1920

one dream
1936

family tradition
1965

the distillery
1970

the first store
1983

new bottle
1990

partnership
2002

donations
2014
