Age verification

Ben je ouder dan 18 jaar?

Door door te klikken naar onze website ga je akkoord met onze privacy policy

Deze website vereist dat je meerderjarig bent.. Alcoholmisbruik schaadt de gezondheid.

WAAROM SUIKERBIET

Naast de meest voor de hand liggende reden (het smaakt geweldig), zijn er een aantal goede redenen om suikerbietmelasse te gebruiken voor onze spirit.

Dichterbij huis

De keuze voor suikerbiet als grondstof is logisch, omdat we onze premium spirit produceren in een Belgische distilleerderij. Om rum in België te maken, moeten veel producenten suikerriet, zware suikerrietmelasse of zelfs kant-en-klare rum importeren. Dit komt doordat suikerriet niet in België groeit – in tegenstelling tot suikerbiet.

Gele zone - suikerbietproductie | Oranje zone - suikerrietproductie | Groene zone - beiden

Werken met suikerbieten betekent ook een wereld van verschil op vlak van CO2 uitstoot. Hieronder vind je een grafiek die de CO2-uitstoot per ton vergelijkt tussen een aantal toonaangevende rumlanden en België, gebaseerd op de import van melasse en suikerriet, zonder het eindproduct (rum) mee te rekenen.

Het verschil in CO2 uitstoot is duidelijk, maar los van transport biedt werken met suikerbiet en als grondstof nog meer voordelen.

Pesticiden

Voeding uit de bodem, energie uit de zon

Suikerrietproductie vervuilt vaak zoetwatergebieden door chemische afvalstoffen van boerderijen en fabrieken. Suikerbieten bieden een duurzamer alternatief. Met wortels die tot wel twee meter diep reiken, benutten suikerbieten efficiënt de voedingsstoffen in de grond, wat de behoefte aan extra meststoffen vermindert. Bovendien werkt het loof van de biet als een natuurlijke zonnecollector, die zonlicht omzet in suiker. Kortom, suikerbiet is een milieuvriendelijk en slim alternatief voor suikerriet.

Meststoffen

Goed voor het land

Suikerrietproductie vervuilt vaak waterbronnen door slib en meststoffen, en het verwerken van suikerriet zorgt voor schadelijke afvalstoffen in het milieu. Suikerbiet biedt een duurzamer alternatief. Suikerbieten worden in wisselteelt verbouwd, wat helpt om landbouwgrond gezond te houden. Ze blijven groeien in de herfst, nadat andere gewassen zijn geoogst, en dragen bij aan het verminderen van onkruid en plantenziekten. Zo helpt suikerbiet niet alleen het milieu, maar ook de landbouw.

Waterverbruik

Water is kostbaar

Suikerbiet is een duurzaam alternatief voor suikerriet, omdat het voor 96% op regenwater groeit en nauwelijks irrigatie nodig heeft. Dit bespaart waardevolle waterbronnen. Rietsuikerfabrieken produceren afvalstoffen die rivieren en meren vervuilen. De grote hoeveelheden plantafval en slib ontnemen het water zuurstof, wat leidt tot massale vissterfte. Daarnaast komen er tijdens de verwerking stoffen zoals rookgassen, roet en ammoniak vrij. Er is 1791 liter water nodig om één kilogram geraffineerde suikerrietsuiker te produceren. Met suikerbiet voorkom je milieuproblemen en bespaar je water.

onteigening en ontbossing

Bescherm de groene longen

Suikerrietproductie heeft geleid tot ontbossing in enkele van de meest biodiverse gebieden ter wereld, zoals het Atlantisch Woud in Brazilië. In veel landen wordt meer dan 25% van het landbouwgebied aan suikerriet gewijd, en de vraag naar suikerriet zal naar verwachting tegen 2050 bijna 50% meer landbouwgrond vereisen. Suikerrietteelt put veel water uit de bodem en is een belangrijke oorzaak van ontbossing, vooral in regenwoudgebieden. Suikerbiet is een veel duurzamer alternatief, omdat het minder ruimte en water nodig heeft, en zo helpt om onze natuur te beschermen.

No products in the cart.